Du lyder sur, når du skriver

På skrift kommer du nemt til at lyde ekstra sur, vred eller nedladende. Også uden at det var meningen.

Du har sikkert prøvet det: En e-mail med et surt eller nedladende indhold, der også gør dig lidt sur. Det er meget sjældent med vilje, men det går galt, fordi afsenderen ikke er klar over den virkning ordene har, når de står alene.

Det nøgne budskab

Vi er vant til, at der hører mere med, når vi får noget at fortalt: Ansigtsudtryk, bestemt tonefald eller fagter er med til at servere budskabet i den ånd, det er tænkt.

Men på skrift er alt skrællet væk. Der er kun bogstaverne til at servere dit budskab, intet til at bløde det op. Så hvis du er vant til at udtrykke dig klart og tydelig, kan du sagtens blive lidt ekstra barsk og kontant på skrift. Fordi der mangler et skævt smil eller et venligt ansigt til at få det til at glide lidt lettere ned.

Der er faktisk ikke så meget, du kan gøre ved det. Men det hjælper, at være opmærksom og overveje dine ord grundigt, når du skriver.

Etikette på nettet

På nettet taler man om Netikette. For eksempel er det en uskreven regel, at man ikke skriver med store bogstaver. SÅ TROR DE ANDRE NEMLIG AT DU RÅBER!

Til chat og e-mails findes der mange underforståede udtryk og symboler, som man kan bruge til at krydre sit budskab med, som 🙂 eller *lol* (laughing out loud)

Men undgå helst at bruge dem. Det kan gå til personlige mails og chatsteder. Men ellers virker det bare barnligt og useriøst. Så hellere være barsk og kontant.