Jeg er god til at skrive. Kort og godt

Jeg er uddannet journalist, så jeg har lært det på skolen. Jeg har selv skrevet meget, og jeg har arbejdet som redaktør og redaktionssekretær. Derfor har jeg også læst meget, som andre har skrevet. Det har jeg rettet til, skrevet om, strammet op eller hvad der nu var nødvendigt for, at teksten blev  så god som mulig i den rette sammenhæng.

Jeg har også arbejdet med mange hjemmesider og meget indhold til nettet.  Siden dengang, hvor det var sejt at få lov at gå på nettet på arbejde. Og hvor man ikke kunne bruge telefonen og være på nettet samtidig derhjemme.

Skriv ordentligt

Du tror måske, jeg synes, man skal skrive fladt, kedeligt og uden lange ord. Det er ikke rigtigt. Men hvis man har læsere, skylder man dem at skrive ordentligt.

Skriv, så man forstår det. Brug ikke ord eller begreber, man ikke har forudsætninger for at forstå.  Er det absolut nødvendigt, skal du i hvert fald give en forklaring.

Skriv gerne flot. Men ikke for enhver pris

Du må for min skyld gerne skrive flot, varieret og med et stort ordforråd. Men gør det med omtanke og ikke for enhver pris. Gør det ikke svært at forstå eller besværligt at læse, når det ikke er nødvendigt. Er der nemmere ord og udtryk, så brug dem i stedet for.

Kom til sagen. Det vigtigste først

Kom til sagen, når du skriver. Fortæl det vigtigste med det samme, skær alt fedtet fra, smid de svage sætninger ud, og glem de blærede fagudtryk. Dem har kun du og din kilde brug for

Men du kan heller ikke fortælle alt på en gang. Prioritér din tekst, i hvert fald i starten. Læseren kan undvære meget mere, end du tror.

Indrømmelser

Og inden du begynder at lede efter fejl og pege fingre af det, jeg selv skriver: Nej, jeg overholder ikke altid det, jeg selv prædiker. Men derfor kan andre jo godt få gavn af mine erfaringer.

Jeg er ikke supergod til at læse korrektur på mine egne ting. Indrømmet. Men ens egne tekster er altid lidt sværere at arbejde med. Desuden er jeg også bare lidt sjusket af og til.

Sådan skriver jeg selv – smagsprøver

Om Henrik Isen – IsenTekst