Gør lange tekster spiselige

Hvis du absolut er nødt til at have en lang tekst på nettet, er der et par måder at gøre den mere spiselig på.

Kort introside

Lav en indgangsside med en kort opsummering af indholdet og et link videre. For eksempel med en punktopstilling. Så kan man selv vurdere om man har lyst til eller brug for at klikke sig ind på den lange tekst. Så undgår du utilfredse læsere, der synes, de spilder deres tid. Eller ikke vil bruge tid på lede efter vigtige informationer.

Links i toppen

Du kan lave en liste af links i toppen, der også fungerer som en oversigt over indholdet. Det giver hurtigt overblik og man kan hoppe direkte ned på de afsnit, man finder interessante.

Husk at lave links efter hvert afsnit, som leder tilbage til toppen. Så kan man hoppe frem og tilbage, som man har lyst.

Det er en lidt gammeldags metode, men den kan være ganske effektiv. Nogle ulemper er, at det kan tage lang tid at komme ind på en side med en meget lang tekst. Det kan også være meget besværligt at linke til et bestemt sted i midt teksten.

Bladre som i en bog

Du kan også vælge at dele teksten op som i en bog, hvor man så kan bladre frem til næste side. Det bliver dog hurtigt uoverskueligt. Og på nettet vil læserne gerne selv kunne vælge, hvad de vil bruge tid på og i hvilken rækkefølge. Det bliver lidt bedre, hvis du gør hver ny side til et selvstændigt afsnit med overskrift osv. Men så er du alligevel i gang med at dele teksten op og kan ligeså godt gøre det ordentligt.

Mere:
Del teksten op i mindre godbidder
Vi læser ikke på nettet – vi skimmer