Dårligt sprog kan smitte

Det er nemt og farligt at blive smittet af andres dårlige sprog. Når kilderne bruger fagudtryk eller unødvendigt svære ord, smitter det ofte af på skribenten og teksten.

Man ser det for eksempel hos journalister, der skriver kriminalstof. De bruger ofte samme udtryk som politiet eller jurister.

Henstående fryser

Jeg husker en sætning, jeg fik læst op fra en politirapport, om tyveri fra “kummefryser henstående i kælderrum.” Henstående? Det er vist kun gamle politifolk, der skriver sådan. Der er i hvert fald ingen i min omgangskreds, der bruger siger sådan.  Det kan hurtigt rettes til “stående” eller “stod,” men det mest aktive sprog er vel “kummefryser, der står i kælderen”. For den står der vel lidt endnu? Ellers er vel bare “kummefryser i kælderen”, den står nok ikke og venter på noget.

Man kan ikke altid selv se, man er blevet smittet af dårligt sprog. Det er som regel gamle vaner,  der skal brydes og kræver et par nye øjne på dine tekster.

Forkert til lejligheden

Dårligt sprog er måske ikke det rigtige udtryk. Det er nærmere forkert sprog til lejligheden eller til din målgruppe. Nogle gange er det praktisk, at have fælles ord, fx. for en særlig slags kriminalitet eller en sygdom. I en kreds af fagfolk, er det fint at bruge specielle udtryk. Så forstår alle hinanden nemt og hurtigt. Og der er ingen grund til at forklare sig for hinanden

Men det er der i høj grad, når man skal skrive til helt almindelige mennesker uden særlige faglige forudsætninger. Man kan bruge de samme bruge svære ord og udtryk til almindelige læsere. For alle os andre hedder det altså ikke “berigelseskriminalitet” men bare tyveri. Brugstyveri er som regel en stjålen bil, men kan også være cykeltyveri. Mandatsvig kræver også en forklaring, ligesom inflammation bare er betændelse.

Stolthed gør det svært

Ofte handler det om stolthed: Når kilderne bruger kloge ord, vil man ikke selv virke dum og bruger de samme udtryk. Men det går ikke over for dine læsere. De er ikke dumme, fordi de ikke forstår de svære ord. De har bare ikke hørt dem før.

Og folk ikke nødvendigvis er klogere eller bedre, bare fordi de bruger svære ord. Men de er ofte dårlige til at forklare sig, og måske bliver de glade for lidt hjælp. “Kan vi forklare det på en anden måde?” er ofte et godt sted at starte.

Smittefare:

Det er nemt at blive smittet inden for

  • politi og jura,
  • politik,
  • videnskab,
  • medicin, sundhed og sygdom,
  • skole og pædagogik.

Sport er en kategori for sig selv fordi læseren som regel ikke er på bar bund. Til folk, der læser om fodbold, behøver man fx. ikke forklare, hvor mange point man får for et mål, eller hvem der må tage med hænder.  Der er lidt anderledes med vandpolo eller træstamme-kast. Men som altid gælder om at kende sin målgruppe: hvor meget ved de om det, du skriver, og hvad har de brug for at vide?