Kolonihave-ghettoer – kun for de udvalgte

Jeg tror, vi gør det samme, her på villavejen: Hegner hele området ind med et højt metalhegn med pigge på toppen. For enden af vejen en stor gitterlåge med mindst én overdimensioneret hængelås. Vi skal kun have én låge, for man skal jo ikke kunne skyde genvej gennem vores område. Vi vil ikke have de skrækkelige mennesker, der kan finde på at cykle eller gå igennem vores vej.

Vi gør ligesom i en haveforening, gør vi. Og hvis nogen alligevel kommer gående på fortovet, sender vi dem onde blikke, når vi kigger op fra kartoffelrækkerne. Eller hen over kaffekopperne og voksdugen, når vi sidder i udestuerne.

Men det gør vi jo heldigvis ikke. Det er kun dem, der må spærre hele områder af i kolonihave-ghettoer med begrænset adgang for fremmede.

Haveforeninger er hyggelige og meget danske. Der ligger en lige i nærheden af mig, der er hyggelig at gøre eller cykle igennem. Der er lidt Christiania-agtigt med selvbyggede, sjove huse og hjemmelavede kunstting i haverne. Der er også flotte haver, store træer og små smalle stier med grønne hække.

Men det er desværre en undtagelse. Her på Amager er der mange haveforeninger, og i de fleste føler man sig ikke særlig velkommen. Hvis man forvilder sig derind bliver man holdt nøje øje med.

Og de fylder jo godt. Vi bor tæt på en metroen, men der ligger flere haveforeninger mellem os og stationen. Derfor er vejen derover dobbelt så lang, for jeg må cykle udenom. Man kan ikke køre gennem, der er lukket i den ene ende. Og på denne tid af året, er der ofte lukket helt af med en solid lås på gitterlågen.

Det er lidt irriterende at grønne, hyggelige og vel at mærke kommunale områder som disse, kun er for de få udvalgte.

Det er også lidt synd, fordi det gør området udenfor langs hegnet trist. At gå tur langs en haveforening er ofte mindre charmerende end at gå rundt i et erhvervsområde.

Jeg kan godt forstå, at der er problemer med indbrud, hærværk og uindbudte gæster om vinteren. Men det er vel ikke værre at være kolonihaveejer end bilforhandler eller sommerhusejer. De har jo heller ikke lov til at lukke hele områder af den grund.

Hvad nu hvis Gellerup Parken i Århus satte hegn omkring? Så kunne de mange nydanskere dyrke deres egen kultur i fred og holde danskerne helt væk. Men det er vist noget helt andet..