Korrektur er bedst første gang

Pas på, når du arbejder med en tekst og skal finde fejl. Det bliver ikke altid bedre af at læse korrektur mange gange.

At læse korrektur kan være dræbende kedeligt og kræver stor koncentration. Den koncentration kan være svær at holde, og det bliver ikke nemmere af at læse teksten flere gange. Tværtimod.

Det du tror, der står

Det er min erfaring, at det bliver sværere at se den rigtige tekst, jo oftere vi læser den. I stedet begynder vi at læse det, vi tror, der står. Især når man er stresset, læser man ofte ønsketeksten frem for den rigtige. Og den er som regel perfekt…

Derfor bliver den første omgang med korrektur, som regel den bedste. Så sørg for at læse så intenst og koncentreret som muligt, mens teksten er ny og frisk. Her har du de bedste muligheder for at finde fejl.

Alarmklokker bør ringe

Selvfølgelig kan du ikke altid slippe for at læse korrektur mere end en gang. Men med denne tanke i baghovedet kan du måske arbejde lidt mere effektivt.

Når du for eksempel skal til at læse en tekst for tredje eller fjerde gang, bør alarmklokkerne ringe: Du får sværere ved at se fejlene for bogstaverne i dit hoved. Og når effekten efterhånden bliver mindre og mindre, så er det alligevel lidt spild af tid. Så bør du nok få en anden til at tjekke teksten.