Den abstrakte kaffeautomat

Eller: Skal der sukker og mælk i dit produkt?

Der er en kaffeautomat, jeg bruger jævnligt. Den laver overraskende god kaffe, men den skriver mærkelige ting til mig.

Det er en ret ny og moderne kaffeautomat med en fin lille skærm. Bestillingen starter også fint med at tilbyde kaffe, kakao og de sædvanlige ting. Jeg kan også vælge styrke på kaffen og lidt eller meget mælk, hvilket er lidt smart. Men så går det galt: Pludselig er min kaffe blevet til et produkt.

Når selve brygningen starter, skriver maskinen:

Produkt udleveres

Og når kaffen er færdig:

Produktet er klar. Tak, og på gensyn!

Den sidste del er ganske rar. Selv tak. Der er trods alt er tænkt lidt over kommunikationen og maskinen skriver til mennesker. Men hvorfor er det kun gjort halvt? Hvorfor så abstrakt? I stedet for at skrive, som det er:

Din kaffe er klar.

Skriv konkret og præcist

Det er altid en god ide at skrive konkret i stedet for at være abstrakt. Det konkrete kan være “en varm kop kaffe med mælk”. Lidt mindre konkret er det måske bare “kaffe” og helt abstrakte kan det være “drikkevarer”. Det sidste er håbløst upræcist og kunne ligeså godt være en portion suppe eller en Jolly Cola.

Abstrakt bliver svævende og upersonligt. Du rammer ikke din læser så godt, som du kunne. I stedet bliver det uvedkommende og næsten ligegyldig læsning. Hvad eller hvem handler det egentlig om?

Det gælder ikke kun ting, det kan også være det, vi gør. At “give en mavepuster” er mere præcist  end at “tildele knytnæveslag” eller “udvise voldelig adfærd.”

God kaffe – ødelæg det ikke for dig selv

De, der har bygget kaffeautomaten har sikkert brugt rigtig mange penge på, at få den til at lave rigtig god kaffe på et øjeblik. Det er også lykkes rigtig godt. Faktisk så godt, at man ikke skulle tro, den kom fra en maskine. Men de ødelægger det alligevel igen ved at kalde den gode kaffe for et produkt. Et ord, der smager lidt mere af det sædvanlige jask fra en maskine.

Unødvendig helgardering

Jeg ved selvfølgelig godt, at der er andet end kaffe i automaten. Men ikke så mange ting, at det kræver en helgardering. Der kommer næppe gazpacho eller hajsuppe i den automat, så mon ikke vi er dækket ind med kaffe, kakao og te?

At få maskinen til at vælge en af de tre muligheder, kan ikke være ret svært for en god kaffeautomat-programmør.

Ellers kald det en drik, det er i hvert fald bedre og nemmere at få ned end et produkt. Især, når I nu gør jer umage med kaffen.